Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

DELTA PIANO TRIO

Gerard Spronk, viool

Irene Enzlin, cello

Vera Kooper, piano

Onversneden en compromisloze muzikaliteit gekoppeld aan ongerept en gepassioneerd musiceren kenmerken het spel van het Delta Piano Trio, dat in 2013 in Salzburg werd opgericht door drie Nederlandse musici: violist Gerard Spronk, celliste Irene Enzlin en pianiste Vera Kooper. Hun spel is eerlijk, waarbij het lijkt alsof drie sterke persoonlijkheden oplossen tot één. Kamermuziek als een vorm van communicatie, uitwisseling van ideeën en ontdekking, dat kan het publiek verwachten bij een optreden van dit trio.

Het Delta Piano Trio staat bekend om zijn persoonlijke repertoirekeuze, waarbij diverse stijlen kunnen samensmelten; hun repertoire omvat het hele spectrum van de literatuur voor pianotrio. De musici hebben een nauwe band opgebouwd met de Russisch-Amerikaanse componiste Lera Auerbach, van wie zij regelmatig werken uitvoeren. In Nederland ontving het trio in 2021, middenin Corona-tijd, de prestigieuze Kersjesprijs. In het juryrapport is te lezen: “De warme, weelderige klank, de perfecte balans en het meeslepende spel van het Delta Pianotrio hebben ons overrompeld.”

Zowel nationaal als internationaal behaalde het Delta Piano Trio eerste prijzen op diverse kamermuziekconcoursen, zoals in Litouwen, Italië, Zwitserland en bij het Orlando festival in Nederland. Het trio treedt regelmatig op in heel Europa, Rusland, Israël, China, Zuid-Korea, Indonesië en de Verenigde Staten en in zalen als het Concertgebouw Amsterdam, het National Center of Performing Arts in Beijing, het Gang Dong Art Center in Seoul, St. Johns Smith Square in Londen en het Jerusalem Music Center.

UIT EINSTEINS VIOOLKIST: EEN VERTELCONCERT

Delta Piano Trio met Ab Nieuwdorp als verteller

“Uit Einstein’s vioolkist” is een vertelconcert met muziekwerken, uitgevoerd door het Delta Piano Trio, die Albert Einstein zelf speelde of waar hij een bijzondere band mee had.

Dat Einstein een geniale wetenschapper was weten we, maar dat hij een zeer begaafd violist was is minder bekend. Tussen de geselecteerde werken door, vertelt Ab Nieuwdorp over Einsteins leven aan de hand van mooie, ontroerende en grappige verhalen en anekdotes; hierin zal met name worden ingegaan op de interessante band tussen wetenschap, muziek en de persoon Einstein, wiens liefde voor muziek weer tot leven wordt gewekt. “Als ik geen wetenschapper zou zijn geweest, dan was ik waarschijnlijk musicus geworden. Ik denk vaak in muziek. Ik dagdroom in muziek. Ik zie mijn leven in muziek”, aldus Einstein.

Speciale aandacht wordt gevraagd voor nieuw werk van de Nederlandse componist Max van Platen. Met dank aan de Stichting Reinbert de Leeuw, die de componist met betrekking tot deze compositie financieel gesteund heeft.

Verder worden er werken uitgevoerd van o.a.

W.A. Mozart, E. Bloch, L. van Beethoven en anderen.

Delta Piano Trio & Ab Nieuwdorp

Concertagenda gegevens

Concertcode F
Datum 16 maart 2024
Abonnement Ja
Aanvang 20:15
Locatie De Marke
Kosten €23,-

Programma

Muziek ‘uit Einstein’s vioolkist’

Ab vertelt over Einsteins leven en muzikale voorkeuren
die o.a. werken van Mozart, Bloch, van Beethoven, Adolphe, Martinu, Schubert en Kreisler omvatte. Dit alles omlijst door muziek voor pianotrio door het Delta Trio.
Kaartje bestellen