Laden Evenementen

Was Thomas Beijer vorig seizoen solo bij ons te gast, dit seizoen treedt hij op samen met het Ragazze Quartet. Iets waar we bijzonder trots op zijn, om hen samen op een avond te zien en horen spelen.

Het Ragazze Quartet speelt klassieke en moderne strijkkwartetten: bevlogen en op het hoogste
niveau. Met spraakmakende programma’s heeft het kwartet zich ontwikkeld tot een van de meest
frisse en toonaangevende stemmen in de klassieke muziek. In innovatieve programma’s gaat het de
samenwerking aan met de meest oorspronkelijke stemmen in theater, dans en literatuur. Met
optredens die appelleren aan alle zintuigen, slagen ze erin een publiek te winnen voor de rijke
klassieke muziektraditie. Zo enthousiasmeren ze zowel de doorgewinterde luisteraar als de
nieuwkomer voor het strijkkwartetrepertoire van vroeger en nu.

Ragazze bracht inmiddels  al negen cd’s uit: ‘Vivere’, ‘Česko’, ‘FourFourThree’, ‘Spiegel’, ‘Bartók Bound vol.1 en vol.2’, ‘Winterreise’, ‘Open Spaces’ en ‘But Not My Soul’. Ook is het kwartet sinds 2017 artistiek leider van festival September Me in Amersfoort.

Thomas Beijer is een veelzijdig musicus met een breed repertoire dat rijkt van zeventiende-eeuwse muziek tot en met hedendaagse composities. Een speciale affiniteit heeft hij met Spaanse muziek: in 2019 speelde hij Isaac Albéniz’ complete suite Iberia in Het Concertgebouw in Amsterdam, een uitvoering die alom werd geprezen in de pers. De Volkskrant schreef: “Beijer gidste je mee, het verhaal in achter de noten. (…) En telkens was er een zorgvuldig bewaakte balans tussen vuur en verinnerlijking, tussen Spaanse passie en de universele emotie van onvervuld verlangen.” Het leidde tevens tot een invitatie om te spelen in de serie Meesterpianisten.

DE VERKEERDE WEG

Dat Dmitri Shostakovich Sofia Gubaidulina aanmoedigde om ‘de verkeerde weg’ te volgen, waren woorden die haar in turbulente tijden op de been hielden. Ook Shostakovich zelf zocht in zijn composities bewust een gevaarlijke route door het regime te becommentariëren. Het Ragazze Quartet voert het indringende pianokwintet van Shostakovich uit met Thomas Beijer ( winnaar van de Nederlandse Muziekprijs 2019). Dit werk wordt gecombineerd met het vurige eerste strijkkwartet van Prokofiev en het schurende tweede strijkkwartet van Gubaidulina. Drie hoogtepunten uit de 20e-eeuwse strijkkwartet literatuur, uitgevoerd in toonaangevende zalen in binnen- én buitenland én bij ons in Hattem.

Concertagenda gegevens

Concertcode G
Datum 12 april 2024
Abonnement Ja
Aanvang 20:15
Locatie De Marke
Kosten €25,-

Programma

Sofia Gubaidulina Strijkkwartet no. 2 (1987)
Sergei Prokofiev Strijkkwartet no.1 in b mineur
Dmitri Shostakovich Pianokwintet in g mineur Op. 57 (1940)
Kaartje bestellen