Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

De Grom en de Flirt


Red de wereld met een cocktail in je hand

Begin vorige eeuw zet de industrialisatie de verhoudingen in Europa op scherp. Arbeiders komen op voor hun rechten, vrouwen vechten voor hun positie binnen de samenleving. Tot in de jaren twintig het verbeten gevecht eindelijk zijn vruchten afwerpt, en niet alleen in de politieke arena. Natuurlijk had deze vrijgevochten samenleving muziek nodig om op te dansen. Die wordt gevonden in de jazz van de Afro-Amerikaanse populatie en de zwoele klanken uit exotische culturen, die dankzij de steeds sneller vooruitspringende techniek binnen handbereik van de Europese wereld komen.

Componisten als Milhaud, Stravinsky, Gershwin, Korngold, Weill, Ravel en Bartók zuigen deze invloeden op als sponzen en leggen de sfeer van een driftig ontwikkelende wereld vast in klank.

Aan de vooravond van de nieuwe jaren ’20 klinken de echo’s van een eeuw geleden steeds sterker door. Opnieuw zijn er grote verschuivingen zichtbaar: we lopen mondiale marsen omwille van het behoud van een leefbare planeet en voor gelijke behandeling. Grote immigratie- en vluchtelingenstromen komen op gang in het kielzog van het kapitalisme en milieurampen. Ze worden vergezeld door onwaarschijnlijke technologie die het leven tegelijkertijd eenvoudiger én gecompliceerder maakt op manieren die we ons nu niet eens kunnen voorstellen.

In ‘De Grom en de Flirt’ is het Ragazze Quartet de spiegel die ons terugbrengt naar de Roaring Twenties én vooruitblikt naar wat wij denken dat de toekomst zou kunnen zijn, balancerend tussen spanning, hoop, destructie en opbouw. Soms bloedserieus, dan weer met een knipoog spelen zij dit concert in cocktail-setting. Zij vroegen Garth Knox, altviolist van het beroemde Ardittie Quartet en vernieuwend componist, zijn visie op de toekomst vorm te geven. Ook zullen zij samenwerken met een nog nader te bepalen modeontwerper.

Het Ragazze Quartet bestaat uit: Rosa Arnold (viool), Jeanita Vriens (viool), Annemijn Bergkotte (altviool) en Rebecca Wise (cello). Vanavond wordt Rosa Arnold wegens ziekte vervangen door Ruña ’t Hart. Als gevolg daarvan wordt het programma aangepast. Het gewijzigde programma vind u op deze pagina vermeld.

Concertagenda gegevens

Concertcode E
Datum 12 februari 2022
Abonnement Ja
Aanvang 20:15
Locatie De Marke
Nog beschikbare aantal kaarten 20
Kosten €22,-

Programma

De Grom en de Flirt

Red de wereld met een cocktail in je hand
Joseph Haydn Strijkkwartet in D groot opus 64 nr.5  “Leeuwerik Kwartet”
(1732-1809) I Allegro moderato
II Adagio cantabile
III Minuetto: Allegretto
IV Finale: Vivace
PAUZE
Antonin Dvořák Strijkkwartet in F groot opus 96 “Amerikaans Kwartet”
(1841-1904) I Allegro ma non troppo
II Lento
III Molto vivace
IV Finale: Vivace ma non troppo
Garth Knox ʻFour into Twentyʼ
(1956-        ) 1 Letting go
2 Above our heads
3 Lockdown blues
4 Open spaces
5 Charleston 20/20
Kaartje bestellen