Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Met het winnen van het Young Pianist Foundation Nationaal Pianoconcours in 2007, plaatste Thomas Beijer zich aan de top van een nieuwe generatie jonge pianisten in Nederland. De internationale jury omschreef hem als ‘een zeer interessante muzikale persoonlijkheid met onderscheidende ideeën over muziek. Een waar kunstenaar.’

Sindsdien gaf Beijer recitals in Europa, Azië en de Verenigde Staten, en werkte hij als solist samen met dirigenten als Neeme Järvi, Gustavo Gimeno, Antony Hermus, Eivind Gullberg Jensen, Ed Spanjaard, Bas Wiegers en Lucas Macías Navarro.

Thomas Beijer is een veelzijdig musicus met een breed repertoire dat reikt van zeventiende-eeuwse muziek tot en met hedendaagse composities. Een speciale affiniteit heeft hij met Spaanse muziek: in 2019 speelde hij Isaac Albéniz’ complete suite Iberia in Het Concertgebouw in Amsterdam, een uitvoering die alom werd geprezen in de pers. De Volkskrant schreef: “Beijer gidste je mee, het verhaal in achter de noten. (…) En telkens was er een zorgvuldig bewaakte balans tussen vuur en verinnerlijking, tussen Spaanse passie en de universele emotie van onvervuld verlangen.” Het leidde tevens tot een invitatie om te spelen in de serie Meesterpianisten.

Beijer is ook een gepassioneerd kamermusicus en speelt samen met onder andere celliste Quirine Viersen, violiste Simone Lamsma en zangeressen Judith van Wanroij, Barbara Kozelj en Laetitia Gerards. Ook is hij een vaste gast bij Camerata RCO, het kamermuziekensemble bestaande uit leden van Het Koninklijk Concertgebouworkest.

De jury noemt Beijer een ‘uomo universale’: een alleskunner. “Met zijn pianistische kwaliteiten als kern, waait Thomas Beijer met alle gemak uit naar verschillende uitingsvormen. Als luisteraar hoor je een begaafde en virtuoze pianist, maar Beijer verstaat daarnaast ook de kunst om de gedachtewereld van een componist, een zielsverwant, tot leven te wekken. Hij speelt het werk, maar laat ook het verhaal daarachter horen. Hieruit blijkt niet alleen zijn liefde voor de muziek, maar ook zijn toewijding en grote inlevingsvermogen. (…) Zijn geraffineerde gevoel voor klankbalans en frasering valt op, naast de intimiteit en directheid. Hij is gezegend met een uitstekende techniek, die volledig ondergeschikt is aan zijn spontane en aanstekelijke wijze van spelen.”

In seizoen 2022-2023 was Thomas spotlight-artiest van Het Concertgebouw. Hij gaf concerten in de Kleine Zaal en debuteerde in de serie Grote Pianisten in de Grote Zaal. Daarnaast gaf hij recitals in Den Haag, Eindhoven, Leiden, Gouda, Middelburg, Maastricht, Haarlem en speelde kamermuziek concerten met Laetitia Gerards, Barbara Kozelj, Quirine Viersen, Nicolas van Poucke, Rob van de Laar en Matthieu van Bellen.

In februari 2022 kreeg Thomas de Nederlandse Muziekprijs uitgereikt, de hoogste staatsonderscheiding voor klassieke musici.

Thomas Beijer

Concertagenda gegevens

Concertcode A
Datum 16 september 2023
Abonnement Ja
Aanvang 20:15
Locatie De Marke
Kosten €23,-

Programma

J. Brahms 4 Ballades op. 10 (1854)
(1833-1897) 1. Andante  ‘Edward’
2. Andante
3. Intermezzo: Allegro
4. Andante con moto
B. Bartók Out of Doors, Sz.81  (1926)
(1881-1945) 1. With Drums and Pipes. Pesante
2. Barcarolla. Andante
3. Musettes. Moderato
4. The Night’s music. Lento
5. The Chase. Presto
pauze
F. Liszt Harmonies poétiques et religieuses, S. 173  (1853)
(1811-1886) 9. Andante Lagrimoso
F. Chopin Piano Sonata no.3, Op.58 (1844)
(1810-1849) 1. Allegro maestoso
2. Scherzo. Molto vivace
3. Largo
4. Finale. Presto non tanto
Kaartje bestellen