Laden Evenementen

Juani Palop -saxofoons
Arno Bornkamp -saxofoons
Frank van de Laar -piano

Het Trio Abril is een nieuw ensemble in Nederland. De combinatie van twee saxofoons en piano heeft in muzikaal opzicht duidelijk overeenkomsten met het aloude pianotrio. Maar het repertoire heeft een hele andere signatuur. Veel daarvan is geschreven in de laatste twintig jaar. Je kan dus eigenlijk zeggen, dat het ‘saxofoon-piano-trio’ daarvoor vooral veel toekomst heeft!

Frank van de Laar (Laren 1965) is een getalenteerde pianist. Hij begon op tienjarige leeftijd met pianospelen en studeerde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Jan Wijn.

Van de Laar heeft een indrukwekkende carrière als solist en kamermusicus. Hij debuteerde in 1988 in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam en heeft sindsdien in de meeste Europese landen, Rusland en India opgetreden. Zijn repertoire omvat werken van Bach tot hedendaagse componisten. Naast zijn concertoptredens is hij ook hoofdvakdocent piano aan het Conservatorium van Amsterdam en aan het ArtEZ Conservatorium in Arnhem Samen met de Spaanse pianiste Patricia de la Vega geeft hij al enkele jaren masterclasses tijdens het Stift Festival in Weerselo/Oldenzaal.

Juani Palop,(Valencia 1987) is  een getalenteerde saxofoniste. Ze studeerde cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam onder leiding van Arno Bornkamp in 2009. Sinds 2010 maakt ze deel uit van de Municipal Band of Barcelona en is ze ook lid van het Barcelona Reed Quintet en Zavasax. Juani werkt samen met verschillende orkesten, waaronder het Mahler Chamber Orchestra, Sinfónica de Madrid en Musicaeterna, onder leiding van gerenommeerde dirigenten zoals Pablo Heras-Casado, Edo de Waart, Barbara Hannigan en Teodor Currentzis.
Naast haar concertoptredens is Juani de artistiek directeur van Alcosax. Ze heeft een indrukwekkend repertoire dat zowel originele werken als transcripties omvat, waarbij haar veelzijdigheid tot uiting komt.

Arno Bornkamp ( Amsterdam 1959) is een Nederlandse saxofonist..
Bornkamp begon zijn studie bij Ed Bogaard aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Tijdens zijn studie kreeg hij al de kans om solistisch op te treden met verschillende orkesten.
Na zijn afstuderen met de hoogst mogelijke waardering van de internationale commissie, studeerde Bornkamp verder bij Daniel Deffayet in Parijs en bij Jean-Marie Londeix in Bordeaux. Hij vervolgde zijn studie bij Ryo Noda in Osaka. Bornkamp is momenteel hoofdvakdocent saxofoon aan het Twents Conservatorium en doceert ook aan het Conservatorium van Amsterdam en de Université Européenne d’Eté pour saxophone in Gap.

Als bijzondere bekroning op zijn bijna veertig jaar omvattende carrière werd hij in april van dit jaar (2024)  benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. ‘Zelfs in tijden waarin cultuur niet 100% vanzelfsprekend meer is, voelt Arno zich geroepen hier nooit aan toe te geven,’ aldus Pierre Volders, studieleider bij het Conservatorium van Amsterdam. ‘Hij is altijd op zoek naar nieuwe manieren om anderen te inspireren door te blijven gaan met iets waar uiteindelijk niemand zich voor kan afwenden: het creëren van mooie muziek, het blij maken van mensen, het zoeken naar verbinding. Als je met hem samenwerkt, is dit gevoel er altijd, en dat maakt hem ook tot een grootheid binnen de internationale muziekwereld.’

Concertagenda gegevens

Concertcode D
Datum 18 januari 2025
Abonnement Ja
Aanvang 20:15
Locatie De Marke
Kosten €25,-

Programma

Siesta

Mikhail Glinka (1804-1857) Trio Pathetique
Claude Debussy (1862-1918) Rhapsodie voor sopraansaxofoon, altsaxofoon en piano
Jun Nagao (1964) Paganini Lost voor 2 altsaxofoons en piano (2009)
Astor Piazolla (1921-1992) Primavera -Invierno
Kaartje bestellen